Založ si blog

Hokejová blamáž a panika v Armylande

Je to naozaj tak, my nemáme na to hokejistov , aby hrali hokej, a nemáme vojakov, aby bojovali. Je to naozaj tak, nemáme NA TO  dostatok peňazí v štátnej, a ani inej kase, a pomaly už ani v tipose na Slovensku. Možno ešte na Cypre by sa niečo našlo, čo by vlialo bojovú krv do našich žíl. Reprezentácia najzvučnejších mien, aké máme momentálne k dispozícii  je nesporne uznaním pre jednotlivcov, ktorí dokážu odovzdávať v hokejových teamoch sveta všetko, a radi by sa ukázali i doma, medzi svojimi. Ale tu už nemá za nich kto hrať, tu nemá kto dať do hry rozum a srdce. Že niekomu chýba do zbierky ešte nejaká medaila, tak táto   motivácia by neprešla ani v ústave nádej pre postihnuté deti . Módna prehliadka v hale za 95 miliónov sa nekonala: Neprišli manekýni, a ak, tak azda len jeden – Jágr. Zmátožené postavy našich špičkových hráčov nestačili popliesť priebojných a hbitých súperov. Ešte aj Golonka sa ohlásil, že by sa rád učil po anglicky od nich a od ich trénera. No ale, Jožinko, určite mi dáš zapravdu, že jediné, čo tam chýba je – hrať. Podľa možnosti hokej. Peňazí tam šlo až až. Bez hokeja to ale nejde. Nároďácky autobus máme prepchatý do posledného miesta obstarožnými reprezentatívnymi  pánmi, ktorí nevedia s prepáčením, kde sú dvere. Naviac chcú pomôcť slovenskému hokeju, a  niektorí to dokonca myslia vážne –  prihlásili sa aj do konkurzu na generálneho manažéra szľh.

Horšia blamáž  ale sa  rysuje v našej armáde. Vyzerá to tak, že idú povyhadzovať vojakov, lebo majú peňazí len na desaťtisíc hláv. Podobne ako v nároďáku nemá kto bojovať. Staré vojny z povstania už vymreli takmer do tla. Veteráni sa najčastejšie vyskytujú  len v názvoch ulíc. Je to naozaj tak, nemáme dostatok peňazí NA TO, aby sme udržiavali nažive a pohromade bojaschopnú armádu, ktorá môže technicky ohroziť potenciálneho nepriateľa. Osobne si myslím, že nemáme ani potenciálneho nepriateľa.  Je pravda, že stratégia a taktika vojny sa presúva na bezpilotné systémy, automatické zuzany, a možno aj cvičné anče.  Naozaj ale, NA ČO potom je treba toľko peňazí?  Som presvedčený, že nedokážeme už na Slovensku   vyrobiť ani poriadny ryžák na rajóny, ktorý by dokázal niekto z armády zmysluplne obsluhovať. NIE TO ešte nejaký mohutný a drahý automatický systém.  Dávať tam peniaze, keď to nerobí biznis?  Hrdinstvo našej armády sa osvedčilo v afganistane, v kosove a inde poväčšine v tyle. Aj keď sa dá hrdinsky zahynúť i pri ženistických operáciách, a aj pri pristávaní vo vojenskom lietadle, predsa len to nie je ono. Aj keď za to postavia pomník.

Podobne ako s hokejom,  čakali by sme, že tu bude viacej krvi,  nová generácia hrdinov, podľa ktorých budú chlapci strúhať z dosky pušky a hrať sa na vojakov alebo hokejistov na chodníku. Celý problém naberá kurz smerom kdesi inde. Tam, kde sa hrajú počítačové hry, kde sa hrajú strieľačky, masakrovačky, a rôzne simulátory. Je to naozaj tak – simulujú to na nás. Simulujú si bojové situácie, simulujú taktiku.  Simulujú to aj s peniazmi, a aj s výsluhovými dôchodkami, či sieňami slávy. Nemôžeme určite očakávať v reáli, že tých štyritisíc zvyšných vojakov nasadí naša vláda v afganistane, alebo v iraku, alebo najnovšie v pakistane. Tam by chráňboh mohlo dôjsť k prirodzenej regulácii stavu slovenskej armády. Nasadia ich s výsluhovými dôchodkami na nás, na rôzne lukratívne posty. Nasadia ich v prípade potreby na národ, ktorý žije pod hranicou životného minima eú.

Nech sa zrovnoprávnia, nech sa zaradia.  Celebrít je tu dosť aj z iných oblastí. Takisto pomerne obstarožných reprezentatívnych smotanových, či smotánkových, a to ešte iba tridsať rokov po nežnej revolúcii.

Ako národ sme v SNP zvíťazili.

30.08.2013

Na jar roku 1944 silnelo na Slovensku (ilegálne) hnutie odporu proti režimu a vojne a situácia vyvrcholila v auguste príchodom nacistickej armády, ktorú na územie Slovenska povolal prezident Jozef Tiso. Bol to akt okupácie prosperujúceho tzv.Slovenského štátu, aký sa zopakoval aj v roku 1968. V r. 1944 ilegálna Slovenská národná rada (SNR) prevzala funkciu vojenského veliteľa [...]

Apokalyptická beštia strihá meter na Pražskom hrade

12.01.2013

Spolu s uhľobarónom Bakalom Schwarzenberg – ako členovia dozornej rady štátnej Karlovarskej Becherovky a.s. si pripravili privatizáciu tohto „Českého stříbra“ . Založili firmu SALB, a.s. a kúpili rozhodujúci balík akcií Becherovky za smiešne peniaze. Avšak ani túto smiešnu sumu nezaplatili a tak im FNM zrušil privatizačnú zmluvu. Na zásah Havla, FNM [...]

Trafená hus zagágala

16.12.2012

Prezídium Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR v otvorenom liste vláde konštatuje o učiteľoch: „Oni nemajú povinnosť vnímať problémy štátneho dlhu.“ Ryba smrdí od hlavy, hlavou v žiadnom prípade nie je vláda, lebo tých tu už bolo za vyše dvadsať rokov požehnane, a to by sme museli pripustiť, že na Slovensku panuje nejaký x-hlavý drak. Tak nech páni [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 139293x
Priemerná čítanosť článkov: 6965x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy